Het logo van de Jawa heeft in de loop der jaren verschillende vormen aangenomen. Jawa begon met de afbeelding van een frame, met daar doorheen gevlochten de merknaam. Daarna verscheen het ovale logo met bovenin in oranje-achtige kleuren de letters JAWA en onderin 13 stralen met daarin centraal de letters FJ in de vorm van een granaat. Later werd de kleur rood, en bevatte het logo 12 stralen, en daarna werden de letters FJ vervangen door twee cirkels. Er zijn ook versies verschenen met centraal het logo van CZ, of van Manet, toen Jawa met deze merken aan de slag ging. En toen Jawa samenging met Ogar verscheen er een beeldmerk met bovenin de letters OGAR of in de cirkel een krans met daarin de letter Z. De betreffende logo’s staan hieronder.

Jelle van Veen heeft hierover veel uitgezocht. Die informatie is te vinden op zijn website: http://www.jawa.nl/index.php?op=viewpage&page=39

 

image 001

OGAR

Voor Jaap Hamstra heeft ondergetekende eind 2015 de logo’s van Ogar gereconstrueerd zoals deze op de tank van de op te bouwen prototype Jawa/Ogar zouden moeten verschijnen. Een poging om van een oude tank een afdruk te maken, en deze uit brons te laten gieten was helaas jammerlijk mislukt. Een miniatuur van die (zwart-wit) reconstructies staan hieronder. Grappig is, dat het logo ter rechterzijde (middelste plaatje) een veer heeft, die in de rijrichting staat. Dit was het geval bij het prototype Jawa/Ogar. Bij de oorspronkelijke Ogar’s werd aan de rechterzijdede veer op de O  weggelaten.

image 002         image 003          image 004